top of page
  • Writer's pictureLuomispesä mTarina Oy

JUKKA KUOPPAMÄEN ELÄMÄKERTA JULKISTETAAN 31. ELOKUUTA 2022

MTarina on työstänyt vajaan vuoden ajan kaikkien tunteman sinivalkoisen äänen, lauluntekijän ja papin tarinaa. Docendon kustantama Jukka Kuoppamäki - Elämän mittainen laulu julkistetaan 31. elokuuta 2022 eli päivää ennen Jukan 80-vuotissynttäreitä.

Kirjan tekijät Ari Mennander ja Kaisa Rautanen ovat innoissaan Jukan tarinasta.


– Elämäkerta avaa ennennäkemättömällä tavalla Kuoppamäen värikkään sukutaustan Sakari Topeliuksen ajoista nykypäivään ja sen, kuinka Suomen lipun väreiksi sinistä ja valkoista ehdottaneen Topeliuksen ainoa nykypäivään johtava sukulinja polveutuu juuri Sinisen ja valkoisen säveltäjään ja sanoittajaan Jukka Kuoppamäkeen, Ari kertoo.


– Topeliuksessa ja Kuoppamäessä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla kansallisromantiikka, idealismi ja Suomi-kuvan rakentaminen. Jukka on jatkanut siitä, mihin hänen isoäitinsä isoisä Topelius jäi, Kaisa jatkaa.

Jukka Kuoppamäki (s. 1942) tunnetaan lukuisista menestyshiteistään, kuten Sininen ja valkoinen, Pieni mies, R-a-k-a-s, Anna mulle tähtitaivas ja Satulinna. Hänet muistetaan yhtenä 1970-luvun suosituimpana laulajana Syksyn sävel -voittoineen. Kuoppamäki on ennen kaikkea lauluntekijä, säveltäjä ja sanoittaja, jonka kynästä on lähtenyt noin 2 000 kappaletta, joista suuri osa useiden muiden artistien levytettäviksi. Kuoppamäellä on ainutlaatuinen asema suomalaisen musiikin historiassa, mutta vain harva tuntee hänen toista puoltaan.

– Jukka yllätti kaikki lähtemällä vuonna 1977 papiksi Länsi-Saksan Stuttgartiin. Tähän liittyy hänen elämänsä suurin tragedia – hän olisi halunnut tehdä papin työtä Suomessa, muttei saanut siihen koskaan mahdollisuutta, vastoin hänelle annettuja lupauksia, Ari kertoo.

Jukka Kuoppamäki – Elämän mittainen laulu on ensimmäinen objektiivinen elämäkerta Kuoppamäestä, jossa muutkin kuin hän itse muistelevat ja arvioivat rakastetun lauluntekijän ja hengenmiehen uraa ja elämää. Kirja on kunnianosoitus 80-vuotiaalle säveltäjä- ja sanoittajamestarille sekä kaikkien suomalaisten tuntemalle 50-vuotiaalle Siniselle ja valkoiselle, jota on ehdotettu jopa Suomen uudeksi kansallislauluksi.


Elämän mittainen laulu on myös kertomus suuresta rakkaustarinasta. Kaikkien edellä mainittujen pyöreiden lukujen lisäksi Jukka ja Sirpa Kuoppamäki viettävät tänä vuonna 60-vuotishääpäiväänsä eli timanttihäitään, Kaisa sanoo.

Ari ja Kaisa ovat videokuvanneet lähes kaikki kirjaan tehdyt haastattelut.


– Tarkoituksemme on tehdä Jukan tarinasta myös videodokumentti, mutta se on sitten oma tarinansa. Sitä ennen mTarinan seuraajilla on mahdollisuus kurkistaa ainutlaatuisen dokumenttiprojektin kulisseihin Saksassa ja Suomessa tämän kesän ja syksyn aikana, Ari paljastaa.

Seuraa @mtarina Instagramissa ja Facebookissa:

https://www.instagram.com/mtarina.oy/

@luomispesä mtarinaJukka Kuoppamäki (vas.) sekä hänen elämäkertansa tekijät, mTarinan Kaisa Rautanen ja

Ari Mennander.

36 views0 comments
bottom of page